Sparande på Bankkontot


Sammanfattning
- Räntan är nästan alltid 0%, du förlorar alltså pengar pga inflationen
- Du har dock snabbt tillgång till pengarna
- Nischade banker erbjuder oftast en ränta på mellan 0.5-2%Att spara på ett konventionell bankkonto har inte många fördelar i våra ögon. Detta för att man helt sonika får helkass eller ingen ränta alls på konton hos vanliga banker. Det är faktiskt så att dina pengar förlorar i värde eftersom inflationen äter upp dom sakta men säkert. Med 2% inflation så förlorar du alltså 2:- per hundralapp och år, så din hundring är värd 98:- efter ett år på kontot. 

Men det finns en del nischbanker där man får i alla fall lite ränta, uppåt 1% i vissa fall och strax över 1% i andra fall. Eftersom man bör ha en snabb och likvid budget (pengar man kan komma åt redan idag) så bör man faktiskt titta på dessa konto. Men vi tycker att man bara ska ha ett sådant konto till buffertsparande, allt annat sparande bör man överväga att investera på börsen eller andra investeringsslag. Så, håller du på att spara till barnen, en buffert, ett barnbarn eller liknande så se till att inte spara på ditt vanliga bankkonto med 0% ränta, det förlorar du bara på. Enda gången jag kan tänka mig att ha pengar på vanliga kontot är när lönen kommer in och man ska betala räkningar. Eftersom vi inte heller har något kort kopplat till kontot så är det inte många kronor som står på det vanliga bankkontot utan stora delar investeras och resten först över till buffertsparande. Vi har vårt budgetsparande hos Marginalen bank via Avanza bank, du kan läsa mer om vad jag tycker om Avanza här.

Kom dock ihåg att det alltid innebär en risk att göra det och vi tar inget ansvar för hur just du gör. Vi delar bara med oss utav våra tankar och personliga erfarenheter här.