Budgeten


En budget är för många synonymt med tråkighet och ångest men det är i själva verket nyckeln till en ljusare och smartare ekonomi. En budget ger dig en fantastisk möjlighet att få fullständig överblick över dina inkomster och utgifter, på både månadsbasis och årsbasis. Många tror att de har bra koll på sin privatekonomi men det är i själva verket få som med säkerhet kan ha allt i huvudet utan att skriva ner det. En budget behöver inte vara komplicerad, en enkel lista med alla din räkningar, utgifter för mat, nöje och liknande samt dina inkomster räcker. Vill du ta det ett steg längre så kan du använda program som Excel för att skapa en budget där du kan föra in alla årets månader, lägga in fasta räkningar och inkomster över lång tid framöver och på så sett skapa dig en klar bild över hur året kommer se ut. Här kommer några enkla steg som du bör tänka på när du skapar en budget.


  1. Använd excel eller motsvarande program.
  2. Skapa kategorier för varje typ av räkning, tex en kategori för Telefon, internet & tv, en kategori för Lån, en för försäkringar osv. På raden under varje kategori kan du förslagsvis summera alla räkningar i just den kategorin,.
  3. Summera alla utgifter på en rad.
  4. Skapa en kategori med alla hushållets inkomster, även oregelbundna inkomster såsom loppispengar och skattepengar ska läggas här.
  5. Skapa en rad där du subtraherar alla dina utgifter från din a inkomster, detta kommer ge dig den summan du kommer ha disponibel just den månaden.
  6. Skapa en kategori där du fördelar pengarna över de personer i hushållet som ska ha en del av kakan; tex Person 1 & Person 2, veckopeng, mat, nöje, buffert, pensionssparande osv.
  7. När du fördelat ut pengarna över dessa kategorier så ska det inte finnas några pengar kvar, du kan enkelt skapa en sista rad där du subtraherar alla fördelade pengar från den disponibla delen, när den rutan är noll så är du klar.
  8. När du får en räkning i din brevlåda eller i din inkorg på banken så blåmarkera den just den månaden, när de väl ar dragen och betald så grönmarkerar du den, på så sätt får du en ännu bättre överblick på vad som är betalt och inte.

Om du inte vill skapa din egen budget i Excel eller Numbers så finns våra färdiga mallar avseende 2020 att ladda ner här.

Kom ihåg att detta bara är vår egen syn på hur ett sparande bör fungera och ingen rådgivning, bara våra tankar helt enkelt.