Bufferten


Kort sammanfattning - Så gör du

- Börja spara till en buffert idag om du inte har en, starta med det du kan undvara

- Bufferten kan rädda dig från ekonomisk kollaps vid sjukskrivning och arbetslöshet

- Sikta på minst 3 månadslöner i buffert, men det viktiga är att du kommer igång

- Sparar du på bankkonto är räntan noll, våga istället investera i lågriskfonder på börsen eller i  någon nischad bank där räntan är större än 0. 

- Har du krediter och blancolån så försök betala av på dom så fort som möjligt, men glöm inte att spara till en buffert samtidigt.

- Var bestämd och avsätt en summa varje månad, nalla inte, pengar ska öronmärkas.


Varför ska man ha en buffert?

Alla kan drabbas av större händelser som kan påverka hela familjens ekonomi drastiskt. Det finns fler faktorer som påverkar hur ens privatekonomi mår. Vid tex sjukdom är man i Sverige försäkrad via försäkringskassan, men det är ingen garanti för att man får pengar från dom. I vissa fall kan man få avslag på sin ansökan och då står man helt plötsligt utan inkomst. I anda fall kan ett beslut dröja vilket kan förskjuta inkomsten en eller ett par månader. Har man då laddat upp med reservpengar så kan det bli oerhört jobbit under denna perioden. En annan händelse kan vara att en i familjen förlorar jobbet (och i värsta fall två), då måste man också vara förbered med en summa pengar som kan hjälpa en medan man söker nytt jobb. I vår familj strävar vi efter att ha 3-6 månadslöner undansatt så att vi snabbt kan få tillgång till pengarna vid en kris.

Det är inte bara vid sjukdom och arbetslöshet som man kan behöva extra pengar på konto, om något går sönder som tex kylskåp, bil och värmepanna så behöver man snabbt kunna köpa nytt eller laga. En bil som går sönder och som man behöver varje dag måste man snabbt kunna få lagad.

Hur och när ska man börja?

Det enda sättet att få ihop en buffert är att börja idag, du bör spara ihop till denna innan du ens börjar att fundera på att investera på börsen. Läs mer om hur man startar ett smart sparande här. Har du dock dyra krediter och blancolån så tycker jag definitivt att du ska se till att betala av på dom så snabbt som möjligt men detta måste du göra samtidigt som du sparar till din buffert. En bra fingervisning är att använda 50% av de pengar man har över varje månad till att betala lånen, de anda 50% ska du avsätta i en buffert som du snabbt kan komma åt.

Var ska man ha sin buffet?

Givetvis vill man ha sitt sparande på ett konto där man får så bra ränta som möjligt, dessvärre har de allra flesta bankkonton idag 0% i ränta vilket gör att man faktiskt förlorar pengar om man har dom där. Detta beror på inflationen som idag är ca 2%, detta innebär att dina pengar minskar i värde med 2% per år. Så hur gör man då för att undvika detta?

Det bästa är att söka efter alternativ till de vanliga storbankerna, många mindre banker erbjuder allt från 0,5% upp till ett par procent beroende på om man är beredd att låsa pengarna eller ej. Men eftersom man vill ha en buffert med snabb likviditet så gäller det att fokusera på de alternativ där du snabbt kan få tillgång till pengarna. Vi använder oss utav en mix av en så kallad räntetrippel och sparkonto hos Avanza där vi har allt vår investerade kapital. Du kan läsa mer om vad jag skrivit om Avanza här.