Familjeekonomi


Det finns lika många ideer och tankar om familjeekonomi som det finns familjer. Men en gemensam faktor för de flesta är att det krävs planering och motivation om ekonomin ska fungera tillfredsställande. Vägen för oss har inte varit spikrak, det har krävts mycket uppoffringar för att vi skulle nå dit vi är idag. Och vi har absolut inte kommit i hamn ännu. Här kommer 5 tips från oss hur vi gör för att får en bättre familjeekonomi. Kom ihåg att det krävs engagemang och viljestyrka för att det ska funka, inget kommer av sig självt. Vi har båda varit studenter samtidigt och uppfostrat ett barn under studietiden. Vi fick tvinga oss själva till en sund ekonomi för att det skulle gå runt. Vi har aldrig hittat på ursäkter för att shoppa loss. Det tänket tvingade oss att ändra på många vanor, till det bättre. Om man vill så kan man, och är man bara konsekvent så kommer man ro det iland. Det är en sak jag är säker på. Så skippa ursäkterna och våga ta tag i din ekonomi. Nedan kommer några punkter där vi sparat in stora summor pengar genom att vara konsekventa och engagerade.


1. Vi lyxar sällan till det med hämtmat och restaurangbesök. Vi har helt enkelt inte lust till det, och dessutom kostar det mycket. Vi brukar veckohandla efter reklambladen, men vi unnar oss samtidigt att köpa hem mat vi gillar och som är god, vi jagar inte kronor och ören men vi har hela tiden ett ekonomiskt tänk med oss till affären. Dessutom ska man inte underskatta att göra en veckomatsedel samt göra matlådor. Det är otroligt uttjatat i sociala medier men det är otroligt effektiv. Vi sparar stora summor på detta utan att vi känner att vi gör någon uppoffring. Allt handlar om att ändra på sina vanor.

2. Vi lägger ytterst sällan pengar på dyra utlandssemestrar när vi har ett sådant fantastiskt land man kan resa i. Vi brukar hälsa på släkt och vänner uppåt i landet och det är riktigt mysigt. Men om vi fil åka på en semester i ett annat land, vilket vi vill, så kommer vi först spara ihop till det. Underskatta inte Sverige som semesterland, det finns otroligt mycket man kan göra och uppleva, dessutom så tror jag inte att små barn har något större värde i att åka utomlands. De gör ingen skillnad på Spanien och Sverige, bara de har roligt.

3. Resorna är ofta en stor utgift. Tyvärr så behöver vi två bilar då vi bor långt från kollektiva transportmöjligheter, Dock använder en av oss tåget dagligen vilket ger flera tusenlappar till övers varje månad. Kan man åka kollektivt så tycker jag att man ska göra det, det är bra både för miljön och din plånbok. Jag var förr väldigt bortskämd med att köra bil överallt, jag kunde inte tänka mig något annat. Men när jag började på min nya tjänst så behövde jag ta tåget om jag skulle få ihop mitt privatliv. Jag ångrar det inte en sekund.

4. Kläder och inredning är två saker som vi mer ön gärna handlar på loppis och liknande. Oftast så kan man hitta riktigt snygga saker, med bra kvalitet och till superbra pris. Kanon för både miljö och plånbok. Många väljer att handla dyra märkeskläder, både till sig själv och sina barn. Men alla de där kvalitetskläderna kan man hitta på som second hand, oftast i nyskick och till en tiondel av ursprungspriset. Jag tycker det är galet att betala flera tusen för en jacka, ett par skor eller ett par byxor. På ett år blir det m y c k e t pengar som vi istället väljer att investera till oss själva och våra barn.

5. Många är det som "lyxar" till det utan att ha råd till det; dyr elektronik på avbetalning är en sådan sak. Helt sjukt att man väljer att köpa TV för 20kkr på avbetalning när en 5-10 år gammal funkar precis lika bra. Vår tv är över 10 år nu och de funkar helt perfekt till sitt ändamål. Vill vi ha biokvalitet så går vi på bio helt enkelt. Dessutom har vi lagt festandet på hyllan sedan många år tillbaka, det är inget roligt och det är en dyr hobby. Vidare så köper vi inte heller ny mobil om vi inte måste göra det. Själv har jag en Iphone 6 som inte kostare mig något sedan flera år tillbaka. Frisör, manikyr, pedikyr och liknande är även det lyxkonsumtion. Klart man ska gå till frisören men man behöver inte lägga flera tusen på det, för helt ärligt, vem är det du ska imponera på? Tänk till här ordentligt, jag vet att detta inlägget kan provocera många, men är det verkligen viktigare att lägga 2500kr hos frisören framför att ta dina barn på en mysig semester på tex en bondgård? Eller att investera dom pengarna för att sedan kunna gå i pension några år tidigare? Många tröstar sina lyxköp med att kalla det för att "unna" sig. Men man unnar sig inget om det går ut över familjeekonomin och ens framtida besparingar.