Inkomsterna

Det finns flera sätt att skaffa sig en bättre ekonomi. Att minska sina utgifter är kanske det vanligaste sättet och det är också där man ska börja tycker vi. Nästa steg är öka sina inkomster och detta kan ske genom flera olika kanaler. I vissa fall är man låst till sitt lönearbete men även där finns det sätt att öka på lönen. Genom den enorma utveckligen utav internet och sociala medier finns det dessutom mängder med möjligheter att tjäna pengar. Vi kommer här gå igenom flera olika sätt att öka på sina inkomster rent pengamässigt utan att gå in på hur ens livssituation ser ut eller likande.

1. Lönearbete - Förhandla eller byt

För många är drömmen att få större inkomster stor. De flesta av oss lönearbetar och har därmed redan säkrat en stor del av det som vi behöver i pengar. I många fall går det dock att gå upp i lön och det blir den första punkten vi går igenom här.

En "vanlig" lön ska man inte underskatta, nästan alla behöver den och den ligger till grund för de flesta svenskars ekonomi och det är också den vi förlitar oss på för att betala våra räkningar. Vad många också vet om men kanske inte riktigt vågar genomföra är att det ofta kan löna sig att löneförhandla. Det är så i väldigt många fall. En löneökning kan genomföras på flera sätt; men de två vanligaste sätten som man själv styr över är antingen det som vi kallar "dold" löneökning alternativt det som vi kallar "synlig" löneökning. Det sista alternativet är såklart att byta jobb och i samband med det höja sig i lön.

a) Det "dolda" sättet bygger i all sin enkelhet på att göra sig oumbärlig på sin arbetsplats och på ett smidigt sätt ta på sig arbetsuppgifter som man anser vara viktiga för sin löneutveckling och den personliga utvecklingen, bli bra på det och göra ett bra jobb. Därefter kan man gå till chefen och löneförhandla och lägga tyngden på det man faktiskt gör för företaget och sälja in sig själv och det man bidrar med. Dra nytta utav det du gör på din arbetsplats och använda det som dit verktyg i förhandlingen helt enkelt. Detta sättet tycker jag är tryggt samtidigt som det tvingar en att utveckla känslan för vad som behöver göras. Jag har själv provat det och det ger en viss trygghet samtidigt som risken för att man inte får lön för mödan alltid finns. Risken är också att man tar på sig för mycket arbete samt att man blir utnyttjad.

b) Den andra varianten är helt sonika att fråga chefen vad som krävs för att få en löneökning, sätt därefter upp en plan och genomför dessa saker och använd sedan det som ett verktyg i din löneförhandling. Se bara till att få till ett medarbetarsamtal där ni skriver ner er gemensamma plan och vad det ska mynna ut i. Detta sättet kan lägga en hel del press på en som person men det är oftast också ett roligt sätt att utvecklas på eftersom man verkligen får vara med och bidra till utvecklingen på företaget så som önskas av en ledning. Detta sättet har jag också provat och det är som nämnt ovan något mer pressande. Men samtidigt gör det också att man många gånger kan få ett försprång gentemot ens arbetskamrater eftersom man har "visat framfötterna" som det så fint heter. Det finns dock alltid en risk att chefen inte håller sitt ord, gör inte denne det så ska man byta arbetsplats vilket för oss till nästa punkt.

c) Att byta jobb kan för många vara väldigt lönsamt. Om man dessutom har ett jobb som är eftertraktat så kan man få en rejäl höjning. Detta tillsammans med erfarenhet är en stor faktor för att öka på lönen. För vissa yrken måste man dock vara beredd att flytta till annan ort vilket kan vara lättare sagt än gjort. Men man bör noga överväga de fördelar som en stor höjning i lön kan medföra i livskvalitet. Det viktiga är att man inte räds att prata lön med sin chef, det värsta som händer är att man får ett nej och det är alla dagar i veckan bättre än att inte göra något alls.

2. Jobba vid sidan av ditt vanliga jobb

Detta är inget nytt men det har de senaste åren seglat upp som ett populärt sätt att tjäna extra pengar på. Idag finns det flera olika arbeten man kan ha vid sidan av sitt vanliga jobb. Här tittar vi på några av dom:

a) Mystery Shopper är ett koncept där man besöker ett företag i egenskap utav kund och sedan utvärderar saker såsom service och bemötande. Att vara mystär shoppar är väldigt roligt och behöver inte kräva så mycket tid av en om man är smart och planerar väl. Detta extraknäck kan generera en hel del pengar och en av oss har detta som extra inkomst. Detta genererar i snitt 2000-3000 kr extra per månad. Ska man bli mystery shoppar så tycker jag att man ska försöka ta dom uppdrag som man behöver spendera minst restid på, dvs uppdrag på ställen man ända ska till. Bra exempel på detta är uppdrag som man kan göra på vägen hem från sitt vanliga jobb, efter att man hämtat barnen på dagis, då man ska storhandla på ett köpcenter på helgen etc. Ju mindre tid du behöver lägga desto högre timlön får du. Efter ett tag lär du dig vilka uppdrag som passar dig bäst och du kan jobba ännu effektivare. Mest pengar brukar olika biluppdrag generera, men de uppdragen kräver oftast mer utav dig som person. Snabba stålar kan man däremot få genom att ringa olika samtal och genom snabba besök i en affär. Detta är ett roligt och relativt lätt extraknäck som jag kan rekommendera till den som vill tjäna lite extrapengar och har tiden att avsätta. Dock är det inget man blir rik på men det kan göra väldigt stor skillnad i vardagsekonomi.

b) Låt din hobby dra in extra pengar till dig. Har du en hobby som du tror kan ge dig lite extra pengar så var inte rädd för att göra reklam för dig själv och börja sälj. Visst har de flesta av oss sålt något vi gjort till en bekant eller någon i familjen? Man ska aldrig vara rädd för att sälja, är det bra nog för att du ska ha det som en hobby så finns det alltid andra som också vill ha det. Det finns många roliga saker som folk är beredd att betala för på tex din arbetsplats eller i din vänkrets. Surdegsbröd, honung från egen biodling, handgjorda smycken, egensydda kläder, renoverade klockor, keramik och liknande är exempel på sådant som inte sällan går att sälja och tjäna en hacka på. Hobbyverksamhet kan vara ett bra side gig som kan dra in allt från någon hundring till flera tusenlappar i månaden, men tänk på att inkomster från hobbyverksamhet skall beskattas. Det finns jättebra info på skatteverkets hemsida om detta och det är absolut inget krångligt. Här har vi också egen erfarenhet (dock inte i vinstsyfte) och detta är ett väldigt roligt sätt att tjäna pengar på; man får ju utöva sin hobby samtidigt som man kan tjäna en hacka på det.

c) Sälj av saker, det vet vi alla att vi borde göra. Men hur många ger det egentligen en ordentligt chans? De flesta av oss sitter på en hel del pengar i form utav teknik, kläder, skor, smycken och mycket annat. Sälj på tradera eller loppis, det brukar gå bra om man har lite tålamod och ger det tid. Detta kan generera en extra tusing i månaden under ett helt år om man sprider ut det, detta är inte helt dumt att satsa på men det är kanske inte det roligaste man kan göra. Men återigen, varför sitta på en massa värde som man inte använder? Sälj av och investera pengarna i en buffert så sover du bättre på natten.

En lite mer avancerad variant utav detta är att köpa saker och sälja av med vinst, detta räknas dock som näringsverksamhet och man måste därmed skatta för det. Men det kan vara ett enkelt sätt att tjäna extra pengar på om man lyckas få det i rullning. Fina fynd på loppisar kan man oftast sälja dyrare på tex Tradera, detta ska man inte underskatta, det finns bra med pengar att tjäna här. Detta har vi inte provat då vi tycker att det verkar för tidskrävande.

d) Skapa en Blogg och tjäna pengar på den genom affiliatelänkar och samarbeten.

Det råder delade meningar om det här med sponsrade inlägg i sociala medier. Det är idag vanligt att man i sociala medier länkar till och gör reklam för olika företag, mer eller mindre bra sådana. Beroende på vilka företag man länkar på så kan man tjäna olika summor för varje klick som leder till köp. Har man en sida med många följare så kan detta generera stora summor pengar efter ett eller ett par år. Det är dock viktigt att tänka på vad man länkar till, förslagsvis så bör man länka till sådant som är inom det området ens hemsida/blogg behandlar.

Själva så länkar vi endast till företag som vi själva köpt tjänster eller varor utav och därmed kan rekommendera eftersom vi själva är väldigt nöjda med den eller de företagen. När vi publicerar ett inlägg med affiliatelänk till tillexempel Avanza, PFC och Compricer så gör vi det för att vi själva använt oss utav deras tjänster och tycker att fler borde veta om att de här företagen är bra. Genom att länka till dessa så får vi en mindre summa pengar som vi kan fortsätta att driva blogg och Instagram med. Vi tycker det är en fantastisk möjlighet att kunna dela med sig utav dessa företags tjänster samtidigt som vi kan tjäna pengar på det, det är inget vi skäms över eller tycker är dåligt på något sätt. Givetvis finns det folk som länkar till företag de inte vet något om men här på Attsparatillsammans så länkar vi ENDAST till företag som vi själva är kunder hos. Så när vi lägger upp inlägg till dessa företag tillsammans med en affiliatelänk så kan ni vara säkra på att vi har egen erfarenhet från företagen de leder till. Vi kommer aldrig länka till företag vi inte testat själva.

Du kan läsa mer vad jag skrivit om affiliatemarknadsföring här.