Utgifterna


Maten

Det självklara valet som de allra flesta kan spara väldigt mycket pengar på är hushållets matkassa. Mat är hos många familjer en stor pengaslukare och det finns oftast en hel del man kan dra ner på för att spara en slant eller två.

  1. Samla ihop dina kvitton från mataffären och sätt dig ner och titta igenom dom ordentligt. Analysera varje kvitto och markera med markeringspenna det du verkligen anser dig behöva för att ni ska ha mat på bordet och det som du egentligen inte behöver (choklad, chips, läsk, dyra varor etc). Räkna ihop på varje kvitto hur mycket pengar du betalt för sådant som du egentligen inte behöver. Summera sedan alla kvitton och gör en överslagsräkning på en månad. Finns det pengar att spara? Förmodligen!2. 
  2. Analysera sedan hur dyra de (bas)varorna du faktiskt behöver är. Finns det motsvarande alternativ som du vet är billigare? Anteckna då detta i i ett block för framtida referens.
  3. Börja med en veckomatsedel, det är betydligt lättare än man tror och det blir faktiskt roligare att laga middag när man har alla varorna hemma OCH om man dessutom köpt dom billigt. Det för oss till nästa punkt
  4. Ha koll på vilka varor som affärerna har på kampanj. Att kampanjhandla är otroligt effektivt och man kan spara stora summor pengar om man handlar efter vad som är billigast just då. Oftast är det bra basvaror som färs, kyckling, falukorv, ris, potatis och liknande som är på kampanj, nyttja det.
  5. När man planerat allt ovan i sitt huvud och man väl är supertaggad så måste man göra det som är det svåraste med allt detta, nämligen att ändra på sina (o)vanor. Kan man inte göra det så hamnar man snabbt i samma spår. Är man hockey på choklad, cola och chips 3-4 dagar per vecka så får man ta sig en rejäl funderare. Likaså om man köper andra varor som är dyras, gör det till en vana att klara dig utan skräp samt att kolla efter billigaste alternativ i butiken. Och glöm inte engagera hela familjen, utan deras stöd så kommer det bli svårt att skippa den där chipspåsen och colan.

Det är viktigt att börja med att analysera vad det faktiskt är man handlar i affären, inte sällan kan man ta en titt i sin kyl och direkt skapa sig en uppfattning om vad som är nödvändigt eller inte. De flesta av oss har någon form av ekonomiskt sinne när det kommer till mat, men många låter inte det komma till sin fulla rätt. Att sätta sig ner och gå igenom gamla kvitton och verkligen bena ur de bra och dåliga sakerna man handlat den senaste tiden. Här kommer ett par steg som jag tycker man kan följa om man verkligen vill få koll på sina matutgifter:

Försäkringar

Försäkringar är en sådan sak som många inte har någon egentlig koll på. Försäkringar är trist, komplicerat och ändå något man har via facket tycker du säkert. Men det finns i själva verket många kronor att spara här, varje månad. Hemförsäkring och bilförsäkring är två exempel på försäkringar där du kan spara pengar. Vi använder tex Compricers jämförelsetjänst för att kontinuerligt hålla våra bilförsäkringar låga, tjänsten är effektiv och kostnadsfri och vi använder den minst en gång i kvartalet, testa själv och se om du kan komma ner i månadskostnad. Vi sparar ungefär 400 kr/år genom att ha koll på bilförsäkringarna.

Vidare så har vi även sänkt vår hemförsäkringkostnad med 209 kr/månad genom att använda Hedvig som är ett modernt försäkringsbolag med en häftig app. Du kan läsa va jag skrivit om  Hedvig här.

Har du andra försäkringar såsom personförsäkring så ska du definitivt kolla med ditt fackförbund, själv har jag personförsäkring via Akademikerförbundet och det finns faktiskt inget annat stället som kan matcha den. etta är dock den enda försäkringen som jag inte hittat ett billigare alternativ på gentemot fackets erbjudande.

Resor

Reseutgifter kan vara otroligt betungande för ekonomin. Många av oss pendlar med bilen och det blir fort hål i plånboken. Här finns det också en hel del pengar att spara. För vissa finns det inte mycket att göra här, men för andra kan det handla om tusenlappar. Åk kollektivt.

Sedan den av oss i familjen som har längst att åka (ca 12 mil/dag) började åka tåg istället så droppade bensinkostnaden med flera tusenlappar i månaden. Vissa månader med så mycket som 3500 kr. Då tåget dessutom stannar utanför arbetsplatsen så fanns det inte några försvarbara argument att ta bilen längre. Ett månadskort kostar oss 850 kr och då täcker det de 40 resor som görs per månad. Ett annat alternativ är att ställa bilen och cykla om man har cykelavstånd till sin arbetsplats eller skolan, underskatta inte vad dina ben klarar av. Prova och investera istället de pengarna du sparar. Det många inte tänker på är att en bil kostar mer per mil än bara bensin, en normal familjekombi i mellansegmentet (Fords Focus etc) kostar mellan 35-60 kr per mil att kära om man räknar in service, slitage av däck och liknande. Det är stora summor som man bränner på något som faktiskt är en lyxprodukt. ytterligare ett alternativ är att samåka, många kan säkert samåka med en arbetskamrat. Detta kan göras på flera sätt men man kan tex ta bilen till sin arbetskamrat om denne bor på vägen till arbetet, ställa bilen där och åka med arbetskamraten en vecka, nästa vecka får arbetskamraten låta sin bil stå och denne får istället åka med dig.

TIPS!
Läs på om Ecodriving. Ecodriving är en körteknik för att få ner bränslekostnaderna om man måste köra bil. Vi har spara tusenlappar på bensin genom denna metod.


Tobak, Alkohol, Godis & Läsk

Detta är knappast någon överraskning för folk, speciellt inte de som röker eller snusar. Men jag väljer att ta upp det här eftersom jag fick en mindre chock när en god vän nämnde att han snusar för minsta 2000kr/månad. Lägg därtill all godis och läsk han köper. Självklart får man göra som man vill men jag tycker inte det finns försvarbara argument för att röka eller snusa helt enkelt. Det är både hälsosamt, bra för ekonomin och bra för miljön att sluta snusa. Likadant är det med alkohol och godis. Nedan följer ett enkelt räkneexempel på om man slutar snusa/röka/dricka alkohol/äta godis/ dricka läsk för 2000 kr per månad och istället väljer att investera pengarna.

Figur 1: Ränta-på-ränta beräkning som sträcker sig över 30 år med en genomsnittlig, förväntad, avkastning på 8%. Investerar man 2000kr/mån så är man miljonär efter 18 år helt enkelt. Och på 30 år blir det nästan 3 miljoner kronor. OBS! Att investera är ingen garanti för att man inte förlorar pengarna, investeringar på börsen innebär alltid en risk.

Så, med den bilden i färskt minne tycker jag definitivt att man ska försöka sluta med alla dessa onödiga vanor som utöver att de skadar ens ekonomi även skadar ens hälsa och därmed belastar sjukvården och landets ekonomi.

Telefon, TV & Internet

Telefon
Först och främst köper vi inte de senaste telefonerna som ju numera är svindyra. Köp en begagnad telefon eller ärv en från någon släkting, det sparar man många hundralappar på varje månad gentemot att ta en telefon på avbetalning.
Vad det gäller abonnemang så har vi det upplagt som följande.


Mobiltelefon 1: Vimla 100kr/månad inkl 6 Gb, läs vad jag skrivit om Vimla här.

Mobiltelefon 2: Tele2 249kr/månad

På mobilabonnemang finns det alltid en hel del pengar att spara; Vimla har olika storlekar på sina abonnemang och i vårt fall är det fria samtal och sms samt 6 Gb surf som ingår i de 100 kronorna. 6 Gb kan tyckas lite men efter som det finns bredband både hemma och på jobb så behöver det inte mer än 6 Gb, och skulle surfen ta slut så klarar man sig faktiskt väldigt bra på den begränsade hastigheten som man har. Abonnemanget från Tele2 är en gammal kvarleva med väldigt förmånliga parametrar; fri surf, fria sms och 50 Gb surf per månad.

TV
Boxer Flex 16: 289kr/månad
Boxers flex via antenn erbjuder 16 kanaler utöver deras grundutbud och dessa 16 kanaler kan man välja fritt vilka det ska vara. Vi konsumerar aldrig sport på tv vilket gör att vi kan välja bort de stora dyra paketen. I vårt paket ingår mestadels underhållning och barnkanaler, inget mer än det nödvändigaste behövs. Många betalar onödiga pengar för kanaler de aldrig tittar på, hör finns det alltså potential att spara en slant.

Internet

Vi har fått fast bredband från Bandhof installerat nyligen: 0 kr/månad i 6 månader, därefter 359 kr/månad.


TIDIGARE:

Hallon 100Gb: 149kr/månad (kampanj)
Hallon har mobila bredband som de ofta kör kampanjer på. Eftersom de inte har någon bindningstid och att man kan teckna sig på kampanjer på nytt så är detta ett smart sätt att hela tiden hålla sina internetkostnader nere. Vad gäller fiber eller fast anslutning på annat sätt så finns det en mängd aktörer som man givetvis ska jämföra med varandra. Vidare så bör man tänka igenom hur snabbt internet man verkligen behöver , oftast klarar man sig med de lite lägre hastigheterna om man inte spelar onlinespel eller är många personer som ska streama samtidigt (och behöver man verkligen streama samtidigt?).

Genom att snvända olika jämförelsesajter såsom Compricer, Prisjakt och Pricerunner så kan man skapa sig en rätt klar bild över var det finns pengar att hämta hem. Sitt inte kvar på dyra abonnemang när du enkelt kan byta till billigare genom ett fåtal klick.